News

 

ProScreen® ZIP  

 

External Venetian Blind

 

Screen Nature Ultimetal

 

For and Against

 

Helioscreen RB EOS® 500L

 

Total Room Automation

saves energy for SD Worx Kendall

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«

Nieuwigheden

Helioscreen®Projects & U: een ijzersterke combinatie! Een partner die meedenkt

 

Klik op de tabs hieronder voor meer informatie

ProScreen ZIPKleurengamma EVBScreen Nature Ultimetal Gewikt en gewogenHelioscreen EOS 500L voor grote raampartijen Total Room Automation bespaart energie voor SD Worx Kendall

noviteitEen cocktail van kwaliteit, efficiëntie, esthetiek en duurzaamheid.

De nieuwe generatie windvaste oprolbare buitenzonwering voor optimale warmte- en lichtcontrole heet voortaan Helioscreen® ProScreen Zip.

Meerdere kasttypes, naargelang de grootte van de gewenste uitvoering, zijn beschikbaar maar Recess95 maakt het gamma compleet. De nieuwe kast 95 x 95 met speciale 2-delige geleiders is ideaal voor inbouw in een spouw of nis waarbij de spouw zijdelings gedicht wordt, zonder de vormgeving van het gebouw aan te tasten.

Het doek kan verticaal gedemonteerd worden terwijl de kast toch op de geleiding blijft. Over de volledige hoogte van het doek is een rits bevestigd die in de geleiders schuift waardoor een hoge windbelasting (Windklasse 3) volgens de EN-norm 13561 gegarandeerd wordt. Geleideblokjes met geluiddemping verhinderen het rammelen van de onderlat in elke positie. De bediening wordt elektrische geregeld via een regelsysteem met zon- en windsensoren of via aansluiting op het gebouwbeheersysteem. Het ruime aanbod doekkwaliteiten maakt ProScreen Zip compleet om energie-efficiëntie en werkcomfort te optimaliseren.


14530External_Venetian_Blinds_1_Helioscreen®Projects lanceert lanceert zonnewering met een uitgebreid Kleurengamma.

Dankzij het uitgebreide kleurenaanbod van de External Venetian Blinds van Helioscreen®Projects, een divisie van Hunter Douglas Belgium, kan nu gekozen worden voor kleur op maat voor de architectuur van een gebouw.

Deze jaloezieën zijn voortaan ook verkrijgbaar in houttinten, duo-tones en frost kleuren. Met de External Venetian Blinds is de inval van zonlicht en de impact van zonnewarmte eenvoudig te reguleren. Dit draagt bij tot een comfortabel binnenklimaat en een verbeterde energie-efficiëntie. De gebruiker kan de zonnewarmte zelf buitensluiten waardoor de binnentemperatuur gematigd blijft. Hierdoor is ook  minder energie nodig om de ruimte van bijvoorbeeld een kantoorgebouw af te koelen. De External Venetian Blinds zijn duurzaam geproduceerd: de lamellen bestaan voor 70 tot 80 procent uit gerecycleerd aluminium.

Hedendaagse trends

Helioscreen Projects breidt het assortiment External Venetian Blinds uit met een nieuwe kleurencollectie om aan te sluiten op de hedendaagse trends in de architectuur. Deze buitenzonwering is nu ook beschikbaar in de houttinten, duo-tones en frost kleuren. De duo-tone lamellen zijn aan de bovenzijde wit, grijs of antraciet en aan de onderzijde grijs. Hiermee wordt het licht gelijkmatig in het gebouw verspreid. De frost collectie is verkrijgbaar in wit, grijs en zwart en geeft de indruk dat de lamellen met ijs bedekt zijn.  Naast dit basis assortiment, zijn de External Venetian Blinds op aanvraag in elke kleur leverbaar. Deze buitenzonwering met horizontale lamellen zorgen voor een optimaal gebruik van zonlicht en verminderen de hinderlijke schittering op bijvoorbeeld een computerscherm.

Bovendien dragen de External Venetian Blinds bij aan het regelen van zonnewarmte. Lamellen, gemonteerd vóór helder isolerend glas, kunnen de overdracht van zonnewarmte naar binnen met meer dan 95% van de rechtstreekse zonnestraling reduceren. Dit is het geval met een zonnehoogte van 40 graden en wanneer de lamellen slechts vijf graden zijn gekanteld. Een antraciet lamel in combinatie met glas blokkeert dan zelfs 97 procent van de directe zon. Grote contrasten worden uitgeschakeld met behoud van goed zicht naar buiten. Dit creëert een aangenaam binnenklimaat en zorgt ook voor een besparing op verkoeling van de binnenruimte.

Gerecycleerd materiaal

De jaloezieën kunnen manueel maar ook geautomatiseerd bestuurd worden via een gebouwbeheersysteem waarbij de besturing centraal wordt geregeld, afhankelijk van de waarden die wind- en zonnemeters doorgeven. De aluminium lamellen bestaan voor ruim 70 procent uit gerecycleerd materiaal en zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes en diktes, variërend van 50 tot 100 millimeter breed en van 0,2 tot 0,45 millimeter dik.

De External Venetian Blinds zijn onlangs toegepast in het kantoor van olieconcern Statoil in de Noorse plaats Fornebu. Het gebouw won de eerste prijs in de categorie ‘Commercial’ van de WAN (World Architecture News) Awards 2012. In totaal zijn 2200 External Venetian Blinds en 300 EOS500 Roller Blinds toegepast. Het pand heeft een oppervlakte ruim 67.000 vierkante meter.

202013Screen_Nature_UltimetalMet de introductie van Screen Nature Ultimetal (SNU) combineert Hunter Douglas een zeer hoog visueel en thermisch comfort met uitstekende milieu- en brandeigenschappen en een fors lager energieverbruik. De reflectielaag uit glasvezel en aluminium (factor 70%) combineert duurzaamheid met hoog daglicht- en klimaatcomfort.

Screen Nature Ultimetal

De zonwering bestaat uit glasvezel met een aluminium reflectielaag. Glas is een volkomen natuurlijk en duurzaam materiaal: milieuvriendelijk, onbrandbaar (brandveiligheidsklasse 0) en vrij van chemische geuren en giftige dampen. Daarnaast is de SNU-zonwering door zijn extreem lage VOC-emmissiewaarden Greenguard-gecertificeerd (Greenguard Certificate of Compliance Cert. no. 44878-420).

Voor een kantoor met veel glas kan de benodigde hoeveelheid energie voor koeling met zo’n 25% worden gereduceerd. De eminente licht- en warmtereflectie halveert de binnenkomende zonnewarmte, zodat ‘s zomers een veel kleinere koelcapaciteit volstaat. Gemaakt van glasvezel met een aluminium reflectielaag is de zonwering onbrandbaar, pvc-vrij, reukloos, vrij van giftige dampen en bovenal recycleerbaar.

Onbrandbaar & geurloos

Wouter Beck, director GreenTech bij Hunter Douglas: “Glasvezel-zonwering wordt vaak voorzien van een beschermende laag pvc. Dit materiaal biedt weliswaar een goede bescherming, maar is in productie niet het meest milieuvriendelijke materiaal en is moeilijk recycleerbaar. Het garen van Screen Nature heeft een gepatenteerde anorganische coating die voor een goede bescherming zorgt. Dankzij deze coating behaalt Screen Nature twee bijkomende voordelen: het materiaal is onbrandbaar en geurloos omdat weekmakers ontbreken.”

Energiebesparing op koeling

Met een reflectiefactor van 70% weerkaatst het aluminium het binnenkomende zonlicht en houdt het ook veel warmte tegen. Productmanager Job Hoevenaars van Hunter Douglas: “Het doek halveert de zonnewarmte van 0.32 g-waarde naar 0.15 g-waarde die door het raam naar binnen komt. Hierdoor is men ‘s zomers ook zonder veel bijkoeling verzekerd van een aangenaam binnenklimaat. Op deze manier volstaat een kleinere koelinstallatie. Het energieverbruik daalt aanzienlijk met bijvoorbeeld 25 procent energiebesparing op koeling. Daarmee is de SNU-zonwering ook bij uitstek geschikt voor projecten die moeten voldoen aan hoge EPC-eisen en duurzame certificeringsystemen als BREEAM-NL en LEED.”

Screen Nature Ultimetal combineert duurzaamheid met een zeer hoog daglicht-, zicht- en klimaatcomfort. De zonwering houdt vrijwel alle hinderlijke schittering buiten, terwijl de minuscule gaatjes in het doek voldoende lichtinval (5 à 7%) en openheid (4,5-5%) waarborgen. Daarmee creëert men een aangenaam licht en werkklimaat met behoud van een scherp doorzicht naar buiten.

De Screen Nature Ultimetal-zonweringcollectie wordt toegepast in het project rolgordijn systemen van Hunter Douglas, EOS500. Dit innovatieve rolgordijnsysteem heeft een modulaire opbouw die bestaat uit 300 onderling uitwisselbare onderdelen, waarmee rolgordijnen exact op maat van een project gemaakt kunnen worden. Het rolgordijn is leverbaar in de maat van maximaal 2.40 x 6 meter, in de kleuren titanium, inox, iron, platinum, carbon, brons en black diamond, en indien gewenst ook zonder aluminium reflectielaag.

t Is niet dat ze bij VenhoevenCS (ontwerpend architect) en BURO II & ARCHI + I  (uitvoerend architect) de Mechelse zwemmers in de Nekkerpool het licht niet in de ogen gunnen, maar de weerspiegeling van de zonnestralen op het wateroppervlakte kan leiden tot verblinding met kop-staartaandrijvingen of overige calamiteiten in het bassin tot gevolg. Om dat tegen te gaan opteerde het bureau voor de AnemoScreen zonwering van Helioscreen®Projects opdat iedereen zich als een veilige vis in het water voelt. Thomas Dierickx van BURO II & ARCHI+I geeft toelichting bij deze keuze.

Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Het doel van de schermen was om verblinding tijdens waterpolowedstrijden tegen te gaan. Omwille van de esthetiek, het onderhoud en mogelijke problemen in verband met vandalisme werd gekozen voor een buitentoepassing. Helioscreen was toen de enige fabrikant die een windvaste buitenzonwering met een hoogte van 6 meter had en die de nodige garantie kon leveren. Bovendien was het mogelijk om het geheel in te bouwen in het vrije muurpakket van 15 cm.

Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?
De aandacht werd hoofdzakelijk gelegd op de inbouwmogelijkheden waardoor het mogelijk was om het scherm mee te integreren in de dikte van de gevel. Daarnaast moesten onderhoudsinterventies eenvoudig uit te voeren zijn.

Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?
Omdat de doeken zo sterk zijn, is het mogelijk om deze zonwering met grote hoogte uit te voeren. Daardoor kunnen de schermen gebruikt en toegepast worden bij dubbele verdiepingshoogtes. Het gekozen doek heeft een goede transparantie van binnen naar buiten waardoor het geen afbreuk doet aan het open karakter van het gebouw.

Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?
Grotere uitvoeringshoogtes zijn welkom. Twee geleiders naast elkaar geven een aanzienlijke breedte die breder is dan de gordijngevelprofielen; smallere geleidingsrails zouden dus een verbetering zijn. Daardoor zou het systeem subtieler gemonteerd kunnen worden op een gordijngevelsysteem.

Het zou ook interessant zijn om de mogelijkheid te voorzien om twee geleiders in hoekvorm op een subtiele manier tegen elkaar te laten aansluiten. Daarnaast is het wellicht een idee om de kasten langs alle vlakken op voorhand van montageopeningen te voorzien om het inbouwen te vereenvoudigen.

Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?
De demontagemogelijkheden voor het onderhoud zijn zeer belangrijk. Het is raadzaam om net onder de kast de geleidingsprofielen te onderbreken zodat bij een defect of onderhoud de kast op een eenvoudige manier weggenomen kan worden zonder alle geleiders te moeten demonteren.

Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant ?
Dit product is interessant voor alle projecten waar het wenselijk is om een bedienbare zonwering te hebben met een hoogte tot 6 meter waarbij men visueel niet gestoord of opgesloten wil worden door bijvoorbeeld de ritmiek van lamellen.

Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?
De aannemingsprijs kwam overeen met onze ramingsprijs. De vierkantemeterprijs van de Helioscreens lag 30% lager dan deze voor gemotoriseerde lamellen.

Met Helioscreen EOS 500L, een uitbreiding van de 500M-serie, introduceert Helioscreen®Projects (deel van Hunter Douglas) een duurzaam binnenzonweringsysteem dat een strak design moet koppelen aan comfortabele bediening. In gebouwgevels met grote glasoppervlakken is een oprolbaar binnenscreen handig. Het reguleert de lichtinval, levert een positieve bijdrage aan zonwering, voorkomt hinderlijke reflecties en kan een esthetische meerwaarde bieden.

Helioscreen EOS 500L vormt een bekleding voor kleine tot erg grote raampartijen dankzij designsteunen en -koven en ook de op projecten afgestemde doekencollectie. Een extra steunveer biedt meer bedieningsgemak bij grote (tot 16 m2) en onderling gekoppelde screens (tot 48 m2). Grotere bolletjes op de bolketting zorgen voor meer grip en speciaal ontwikkelde Z-steunen maken 10 centimeter screenoverlap mogelijk. In 2012 ontving EOS 500 trouwens een iF Product Design Award.

Sint-Augustinus Wilrijk kiest voor Helioscreen EOS 500L

In de zorgsector is er, wellicht meer dan in andere sectoren, behoefte aan visueel comfort. Patiënten in ziekenhuizen, bewoners van rustoorden, en ook medewerkers zijn gebaat bij lichtregulering en contact met de buitenwereld, zonder inkijk van buitenaf. Ook voorkomen Helioscreen screens dat de beeldschermen van apparatuur onleesbaar worden.

Siemens-TotalRoomAutomation-Kendall-vergaderzaalGebouwbeheersystemen worden meer een meer ingezet om de technieken van een gebouw, groot of klein, op een energie-efficiënte manier aan te sturen. Zo ook het Total Room Automation systeem van Siemens Building Technologies, dat met succes werd toegepast in het verbouwde SD Worx Kendall kantoorgebouw – een samenwerking met Helioscreen®Projects, divisie van  Hunter Douglas Belgium. De energiestudie was in handen van Cenergie.

Ontstaan in de jaren 80 als puur functionele systemen voor het beheer van HVAC in grotere gebouwen, kregen gebouwbeheersystemen later bekendheid in residentiële toepassingen onder de term domotica. Vandaag kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van het energieverbruik van een gebouw. Zo vormen ze een onmisbare schakel in de ontwikkeling van ‘smart buildings’ en , in het verlengde daarvan, ‘smart grids’.

Comfort en energiebesparing

Om alles wat in een gebouw met energie te maken heeft beheersbaar te maken, ontwikkelde Siemens het Total Room Automation concept: een beheersysteem waarbij HVAC, zonwering, verlichting en raamaansturing overkoepelend worden aangepakt en enkel worden aangestuurd in functie van de vraag. Zo voorkomt dit systeem dat energie verkwist wordt door tegenstrijdige acties, bv. doordat de ramen geopend worden terwijl de verwarming aanstaat. Op die manier wordt een aangenaam binnenklimaat in een gebouw veel energie-efficiënter gerealiseerd dan vroeger.

Een studie van de Technische Universiteit van München toonde trouwens aan dat gebruikers ook kiezen voor de energiezuinige optie wanneer ze zich ervan bewust zijn dat ze door die keuze energie besparen. Daarom is het bedieningspaneel uitgerust met de RoomOptiControl: wanneer een gebruiker een verkwistende optie kiest, verandert de kleur van de indicator – in de vorm van een boomblad – van groen naar rood. Een simpele druk op de knop brengt het systeem terug naar de optimale instellingen.

Verbouwingen

Total Room Automation kan ook geïnstalleerd worden in bestaande gebouwen. Dat gebeurde onder andere in het nieuwe kantoor van SD Worx in het voormalige Kendall-pakhuis, een ontwerp van Stramien. Het gebouw werd grondig gerenoveerd en kreeg daarbij een extra verdieping bovenop het bestaande dak. In de volledig beglaasde conferentiezaal op deze dakverdieping kunnen we het systeem aan het werk zien. Stel dat er een presentatie aan de gang is en de zaal goed gevuld is. De aanwezigen warmen de ruimte op en al snel gaan de ramen open. Wanneer in de loop van de namiddag de zon begint binnen te schijnen, sluiten de ramen weer en voert het ventilatiesysteem frisse lucht aan. Ook de Helioscreen®Projects-zonwering gaat naar beneden, en zelfs de stand van de lamellen wordt geregeld naargelang de zonnestand en de gewenste lichtinval.

Nu het gebouw een tweetal jaar in gebruik is, is de initiële fase, waarbij de instellingen van het systeem nog regelmatig werden verfijnd, achter de rug en kunnen de medewerkers van SD Worx genieten van hun comfortabele en energie-efficiënte kantoor.

Dijkstraat 26 Industriezone E17/1080 - 9160 LOKEREN - T: +32 (0)9 340 44 60 - E: sales@helioscreen.be

Projects

The Green / Aalter

The Green / Aalter

Business Park / Kortrijk

Business Park / Kortrijk

Business Park Gate 7 / Kontich

Business Park Gate 7 / Kontich

Infrabel Academy / Molenbeek

Infrabel Academy / Molenbeek

VEGA - Grand Duché du Luxembourg

VEGA - Grand Duché du Luxembourg

The Link II / Berchem

The Link II / Berchem

Möbius / Brussel

Möbius / Brussel

Ernest The Park / Ixelles

Ernest The Park / Ixelles

RIVA / Brussel

RIVA / Brussel

M-Square / Molenbeek

M-Square / Molenbeek

Parc Seny / Auderghem

Parc Seny / Auderghem

Campus Howest / Kortrijk

Campus Howest / Kortrijk

Orpea Belle-Epoque / Knokke

Orpea Belle-Epoque / Knokke

De Arend / Kortemark

De Arend / Kortemark

A-Stay / Antwerpen

A-Stay / Antwerpen

BNP Paribas Fortis / Brussel

BNP Paribas Fortis / Brussel

Orpea Mercator / Oostende

Orpea Mercator / Oostende

Orpea De Haan / De Haan

Orpea De Haan / De Haan

Sterea / Sterrebeek

Sterea / Sterrebeek

The Residence - Project Zillion / Antwerpen

The Residence - Project Zillion / Antwerpen

Antwerp Tower / Antwerpen

Antwerp Tower / Antwerpen

ESA / Redu

ESA / Redu

Ecole Porta 1070 / Anderlecht

Ecole Porta 1070 / Anderlecht

Residentie Baudry / Bornem

Residentie Baudry / Bornem

Orpea Couronne / Brussel

Orpea Couronne / Brussel

OLVZ / Asse

OLVZ / Asse

Obelisc / Zwijnaarde

Obelisc / Zwijnaarde

Groote Broel / Kortrijk

Groote Broel / Kortrijk

Orpea Ter Eycke / Edegem

Orpea Ter Eycke / Edegem

Hôtel de Ville / Montigny-Le-Tilleul

Hôtel de Ville / Montigny-Le-Tilleul

Ecole Windekind / Molenbeek

Ecole Windekind / Molenbeek