Deze fase is een finale fase waarbij de laatste wijzigingen definitief zijn en de werken in uitvoering lopen tot einde der werken

LOD 500 - Geverifieerd en uitgevoerd

Als uw model wordt gebruikt voor facilitair management, wordt u waarschijnlijk gevraagd om uw systemen te modelleren op LOD 500. Dit niveau betekent dat de elementen in het model in het veld zijn geverifieerd. De afmetingen, locatie, hoeveelheid en oriëntatie van de HVAC elementen of zonweringen zijn na oplevering in het gebouw zelf gecontroleerd. As-built modellen horen hiertussen. Merk op dat dit niet betekent dat de systemen meer informatie of details bevatten. Een LOD 500 model kan er hetzelfde uitzien als LOD 400. Het verschil is dat bij LOD 500 het model ter plaatse is geverifieerd en een “hoger” betrouwbaarheidsniveau heeft.

In deze fase van het model worden de technische installaties definitief ingeregeld en het personeel dat de faciliteit gaat onderhouden, opgeleid. De diverse aspectmodellen worden onderworpen aan een laatste controle inzake afmetingen en materialisatie (as-built) en volgende zaken worden toegevoegd

  • Naam fabrikant
  • Technische fiche
  • Garantievoorwaarden
  • Onderhoudsvoorschriften

 

                        

Het realiseren van het project, de ingebruik name & onderhoud van het Pontsteiger project te Amsterdam.  

De productietijd op de bouwplaats moest tot een minimum worden beperkt om de kosten te drukken.

De meeste bouwmaterialen werden offsite geproduceerd in zo groot mogelijke elementen om de bouw te versnellen.

75% van al het beton van de begane grond tot het dak werd offsite geproduceerd. 100% van alle staalconstructies werden extern geproduceerd en niets werd op de bouwplaats gelast.  

De ontwerpers en leveranciers van deze elementen engineerden alles in 3D BIM modellen en zorgden ervoor dat de geprefabriceerde elementen compleet waren. Deze belanghebbenden deelden BIM-informatie via IFC en beheerden problemen met BCF. De IFC-vraagmodellen van de architect, de bouwkundig ingenieur en de ingenieur bouwtechniek werden via het document beheersysteem gedeeld met de leveranciers, die ze als referentiemodel gebruikten om hun producten te ontwerpen, zodat ze bij het gebouw zouden passen en ter plaatse konden worden gemonteerd. De leveranciers gebruikten hun eigen software en exporteerden voorzieningen en lege ruimten naar afzonderlijke modellen om het importeren van de leveringsmodellen te vergemakkelijken. IFC werd gebruikt voor het delen van informatie en deze voorzieningen en vides werden geïntegreerd in het leveringsmodel. Werk-plannen voor de assemblage van de grote geprefabriceerde elementen werden ge-simuleerd met de modellen, inclusief de kranen en ander tijdelijk materieel. Door alleen IFC en BCF te gebruiken, werd het gebruik van papier geminimaliseerd, en werd een sterk geïntegreerd BIM gecoördineerd model gecreëerd. De vraag- en aanbodmodellen hebben de kosten aan-zienlijk verminderd.

De grootste uitdaging was alles veilig samen te brengen op de bouwplaats. De hoofdaannemer beheerde de bouwplaatsfaciliteiten, stutten en steigers, veiligheidsuitrusting en kranen. Vraagen aanbodmodellen werden gedeeld met de ingenieurs voor alle tijdelijke diensten op de bouwplaats. Zij moesten modellen maken van hun uitrusting in de juiste positie in en rond het virtuele gebouw om werkplannen te maken en de verankering te coördineren om geprefabriceerde elementen vast te leggen. Ook de interfaces met verwante elementen werden gecoördineerd. Er werden modellen gemaakt van bouwplaatsfaciliteiten met losdokken en kraanposities. Bouwplaats-managers hadden grote schermen in hun kantoren en vergaderzalen ter plaatse voor toegang tot actuele modelinformatie.

De resultaten

Dit project bewees dat zeer complexe multidisciplinaire ontwerp- en productie coördinatie via IFC’s mogelijk is. Het betrof meer dan 50 disciplines die IFC leverden, meer dan 350 unieke IFC's, en meer dan 3500 verschillende versies van IFC. Door het effectief managen van een strategie voor het gebruik van IFC-informatie profiteerden alle teams van de toegang tot de juiste gegevens om veranderingen tijdens het ontwerp en de bouw te beheren. Het project werd gerealiseerd door gebruik te maken van open standaarden, samen te werken en kennis te delen, proces georiënteerd te zijn en zich te richten op informatieverstrekking. Het vestigde een nieuwe standaard voor digitaal bouwen in Nederland, bekend als 'BIM’. Dit project werd op tijd en binnen budget opgeleverd. 

"Dit project was een gezamenlijke ambitie, transparantie en doorzettingsvermogen om vast te houden aan het plan dat essentieel was om dit gebouw optimaal te realiseren met behulp van open standaarden"

Jeffrey Truijens, BIM Manager, Dura Vermeer

"OpenBIM heeft ons een ongelooflijk inzicht gegeven in de manier waarop modellen door andere mensen worden gebruikt.  IFC-normen zijn solide en bewezen. Inzicht in classificaties en parameters die structuur geven aan het gebouwmodel gaf ons een beter begrip van het gebouw zelf" 

De ingebruikname van het project:

              

 

Sinds begin 2019 zijn de appertementen volop in gebruik. De zonweringen zorgen voor het gewenste comfort door de opwarming van de verschillende appartementen te voorkomen. De windvaste zonweringen doorstaan bij mooi weer de grillige winden vanuit zee. Als de schermen naar beneden zijn, voorkomen ze de verblinding op tv en computerschermen, en zorgen toch voor goede uitkijk naar buiten. Door de glazuurlaag op de gevel (in zes tinten glazuur) ontstaat een levendige, gouden schittering bij zonlicht. De appartementen zijn zo opgevat, dat ze zowel van binnen als van buiten onderhoudsvriendelijk zijn.

 De luxeappartementen zijn ondertussen volop bezet en enorm in waarde gestegen door vraag en aanbod vanuit de immobilia markt. 

 

 
Verblijven in het Hotel**** Pontsteiger
                       Verblijven in het Hotel**** Pontsteiger
                        De gezellige standaard appartementen
                        Kamers al dan niet met uitzicht op de zee
                        Met mooie zitplaats met prachtige uitzicht
                         Een gezellig restaurant met buffetruimte
                          Maar ook plaats voor groepsontspanning
                Het cafégedeelte met uitzicht op de haven
                    Elke zondag in de zomer zijn ijsjes te koop bij Max