Met 3D visualisaties en een eventuele studiemaquette worden de ontwerptekeningen verhelderd. De opdrachtgever kan hierop reageren met opmerkingen, feedback en aanvullende wensen waarbij nog alle gelegenheid is voor aanpassingen aan het ontwerp.

Op het eerste zicht zou zonwering, hier nog niet direct aan de orde zijn. Maar niets is minder waar, net zoals in de vorige fase van concept (schets ontwerp), is het in deze fase van voorlopig en gedetailleerd ontwerp, belangrijk om stil te staan bij het behalen van de vooropgestelde aandachtspunten. Voor een woonzorg-centrum, is het belangrijk vanaf het gedetailleerd ontwerp, stil te staan bij de noden van de bewoners in de laatste fase van hun leven en voor hen een aangenaam verblijf te creëren die vertrouwd en goed aanvoelt. Dit zorgt er niet alleen voor dat de bewoners zich goed voelen, maar dat andere bewoners graag zullen komen. Waardoor het rendement van het woonzorgcentrum zijn succes kent.  Dit gaat niet alleen over de persoonlijke noden van de bewoner zelf, maar ook over de noden van het geheel aan bewoners. Momenteel zijn de meeste woonzorgcentra, rechthoekige blokken. Bestaande uit kamers, door gangen verbonden, met één of twee centrale plaatsen die dienen als eetplaats of cafetaria. Waar bij gelegenheid activiteiten plaats vinden. In de woonzorgcentra van morgen en sommigen al vanaf vandaag, worden de noden en mogelijkheden van de bewoners centraal ingevuld in het gebouw. Het voelt aan als de vertrouwde omgeving vanuit hun actieve leven, toen ze zelf gingen winkelen of boodschappen deden. Waar alles centraal in het dorp of stad gelegen was.

             WZC Avondzon in Erpe-Mere.
                   ProScreen Zip-zonwering

 

 

 

Het laat toe aan de kleine zelfstandige om op bepaalde dagen mee de noden van de bewoners in te vullen. Zo zijn de nieuwe woonzorgcentra op het gelijkvloers voorzien van een plaatselijke pedicure, kapster, gelaatsbehandeling en andere verzorgende diensten, maar ook van kleinere doe-het-zelf activiteiten, zoals workshops naaien, breien, haken,  boek-binden, fitness, andere…

 

 

 

 

 

Met voorziening van een gezellige cafetaria, waar gekaart, gepuzzeld of gequizd wordt of  buiten-activiteiten zijn zoals petanque, bollen, bal-sport, bowling of andere.

 

                         Omega-zonwering

 

 

 

Deze nieuwe woon-zorgcentra met centrale activiteiten vragen veel licht en zon. Daarom is het belangrijk om van in het ontwerp zonwering te voorzien, zoals in het atrium of de andere ruimten. Deze ruimten voldoende te verluchten en verse gezonde lucht aan te voeren. De kamers van de bewoners te voorzien van buiten-zonweringen, die een gedeelte naar voor uitspringen om dagelijks uitzicht naar beneden toe te laten.

 

 

Het wordt steeds duurder om een gebouw te koelen. Het is beter de opwarming in WZC’s te voorkomen door zonweringen te voorzien.  Hierdoor worden bewoners tijdens hun verblijf preventief beschermd tegen de toenemende “oververhitting”.

                                                                   Ultimate-zonwering