Deze fase sluit nauw aan bij de vorige fase (LOD 600) waarbij afbraakwerken plaats maken voor herbestemming (retrofit) van het gebouw of voor project Flanders Make voor nieuwbouw. Hierbij wordt meer en meer ingezet om gebruikte materialen later een 2de leven te geven, door deze te kunnen recupereren.

 

 

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft op 9 juli symbolisch de eerste steen gelegd van een nieuw Flanders Make-centrum voor toptechnologisch onderzoek, in Kortrijk. In het nieuwe gebouw zullen vanaf najaar 2022 de nieuwste industrie 4.0-technologieën en productiewerkwijzen uitgetest worden met als doel meer duurzame productie en meer werkbaar werk voor werknemers. Duurzaamheid stond ook centraal in het ontwerp van het gebouw, waarvoor Jaspers-Eyers Architects instond. Het bureau paste verschillende circulaire principes toe, zoals onder meer demonteerbaarheid en aanpasbaarheid.

Demonteerbare gevel

Bedrijven kunnen in de huidige vestiging van Flanders Make in Kortrijk nu al terecht voor advies en testen voor hun industrie 4.0-productie. De bestaande testinfrastructuur wordt volgend jaar overgebracht naar de nieuwe vestiging. Die is van de hand van Jaspers-Eyers Architects, dat verschillende principes van circulair bouwen toepaste.

 

Zo besloten de architecten te werken met grote overspanningen om op die manier grote open ruimtes te creëren zodat het gebouw flexibel is en aanpasbaar aan andere noden van toekomstige gebruikers. De labo’s kunnen bijvoorbeeld worden omgevormd naar nieuwe kantoren. Voor de buitenschil worden dan weer prefab elementen gebruikt die makkelijk te demonteren zijn en zo vervanging of vernieuwing eenvoudig maken.

Maar ook op het vlak van technieken waren circulariteit en duurzaamheid de te bewandelen weg: onze Helioscreen® Projects ProScreen Zip zonweringen via gevelbekleding en aluminium schrijnwerk Durv te Zottegen, zonnepanelen, een warmtepomp en een BEO-veld zorgen voor de koeling en verwarming van het gebouw.

Tevens bijdragen aan Europese Green Deal

“In het nieuwe gebouw krijgen we de ruimte om verder uit te breiden en de bedrijven zo steeds van de state of the art in duurzame productie te laten proeven. De focus ligt daarbij op digital twins, slimme robotisering en automatisering. De operator blijft een centrale rol spelen, en krijgt de nodige ondersteuning om werkbaar werk te garanderen. Machinebouwers en hun toeleveranciers kunnen hier direct mee aan de slag. En we kunnen alle innovaties ook perfect vertalen naar vele andere sectoren.”, zegt Dirk Torfs, CEO van Flanders Make.

Bron: https://circubuild.be

Artikel:  Werken gestart aan circulair Flanders Make-centrum in Kortrijk (Jaspers-Eyers Architects)