Het model moet zijn definitieve vorm krijgen dat klaar is voor het aanvragen van de nodige vergunningen en als basis kan dienen voor een EPC berekening.

  • Definitieve afmetingen en invulling constructie
  • Definitieve afmetingen en invulling van installaties
  • Begroting waarbij we vanuit de detaillering invulling geven aan niv.5 van de NEN 2699, dat we componenten kunnen noemen

                         

 

Keuze van de elementen met invloed op de energiebalans en EPC van het Pontsteiger project te Amsterdam.

Het gebouw wordt aangesloten op de afval warmtecentrale van Westpoort voor de warmte en krijgt een EPC-score die 40% onder de eis van het bouwbesluit ligt. De luxe appartementen worden standaard voorzien van domotica voorzieningen in een KNX gestuurde installatie. Hiensch Engineering verzorgt het ontwerp van alle installaties, geheel uitgewerkt in BIM Revit MEP, alsmede de begeleiding tijdens de realisatie en de oplevering. Het project Pontsteiger past in een ontwikkelingstrategie Haven-Stad van  Amsterdam. Door schaalgrootte en ligging van Haven-Stad is hier voldoende ‘markt’ om technische innovaties en nieuwe diensten in praktijk te brengen.

Duurzame energiebronnen, zoals energie van het afval energiebedrijf en warmte en koude uit het water van het IJ, liggen op steenworp afstand.

Bovendien zijn steeds meer bedrijven in het havengebied bezig met de circulaire economie. Dit zijn gunstige voorwaarden om in Haven-Stad voorop te kunnen lopen met duurzaamheid.

 

De ambities voor duurzaamheid zijn: 75% CO2 reductie, uitstootvrije mobiliteit, regenbestendige wijken, 50% hergebruik van grondstoffen en 65% afvalscheiding. Het project Pontsteiger zelf is uiterst duurzaam en energiezuinig met een EPC van 0,25. Het project Pontsteiger werd milieuvriendelijk gebouwd, met duurzame, onderhoudsarme materialen. De ingebouwde vloerverwarming en vloerkoeling reguleren de temperatuur in de woning op een effectieve, duurzame manier vrij van gasaansluiting. Het EPC van het gebouw ligt met 0,25 onder de wettelijke eis van 0,4. Dit is te danken aan de toepassing van onze zonweringen in combinatie met driedubbel glas, voorziening van zonne-panelen, een vegetatiedak en aansluiting op stadsverwarming op basis van afvalenergie.

 Zonweringen

De zonbelaste woningen zijn voorzien van onze Schellekens&Schellekens zonweringen van de hoogste kwaliteit, elektronisch te bedienen met bijvoorbeeld smartphone of tablet. De riante gevelopeningen zijn voorzien van het Kawneer RT 72-systeem voor ramen en deuren van Rollecate, een perfect systeem met reflex-isolatie-technologie om aan de gevraagde isolatie-eisen te voldoen. Alle raampartijen zijn groot en uitgevoerd in HR+++ isolatieglas. Bij het maken van dit ontwerp stond de toekomstige bewoner centraal. Er is gezorgd voor het mooiste uitzicht, de beste zonligging en een optimale woonindeling. Reden genoeg om ruim aandacht te besteden aan de keuze voor het juiste type zonwering. Hoogte en ligging stellen hoge eisen aan de zonweringen. De locatie aan het water in combinatie met de hoogte van het gebouw, de ligging en de luxe afwerking stelt grote eisen aan onze 826 Proscreen® Zip screens van Schellekens & Schellekens. Het kan er aardig tekeer gaan. Groot voordeel van deze ProScreenZip® screen is dat ze niet direct omhoog gestuurd worden als het waait. Vanwege deze grote windbestendigheid van de Proscreen® Zip 95 tot windkracht 8 en mede door optimale lichtwering is voor deze oplossing gekozen. De ritsen aan de zijkant zorgen voor een optimale afsluiting tegen zonlicht. Als zonweringsspecialist werden alle screens volledig 3D in BIM geëngineerd

Omdat het hele project compleet in open BIM is getekend, konden we de maatvoering voor onze screens rechtstreeks uit BIM halen en was er vooraf veel overleg en afstemming met de betrokken partijen, zodat faalkosten beperkt bleven.

 

Voor de torens zijn prefab gevelelementen volledig kant-en-klaar, inclusief de ramen, de beglazing en zonwering, aangeleverd en in één beweging gemonteerd. De laagbouw werd ter plaatse gemonteerd.

Zonnepanelen

 

 

Een deel van het dak van Pontsteiger is voorzien van zonnepanelen, die energie leveren om het gebouw te voorzien van stroom. Een deel van die energie wordt direct geleverd aan de 66 grote appartementen. De 16 zonnepanelen van elke appartement zorgen voor zoveel elektriciteit dat de bewoners meerder maanden van het jaar elektriciteits-neutraal wonen.

Vegetatiedak

 

 

TotaalDakConcept heeft door de samenwerking met Kingspan, Icopal en Van Wylick, een belangrijk aandeel gehad in de realisatie van de platdakconstructies van Pontsteiger, waarbij nadrukkelijk aandacht is besteed aan de energieprestaties. De laagbouw werd voorzien van een vegetatiedak.