Helioscreen® (Helios=zon in Latijn, screen = scherm) is in 1966 gestart met de productie van de eerste buitenzonweringen in België door stichter “CEO Willy De Vriendt”. Als “pionier” van buitenzonwering en met kennis vanuit de rolluikenbranche, is hij er in geslaagd om als eerste volwaardige buitenzonweringen met glasvezeldoeken op de markt te brengen.

 

Helioscreen® startte in een herenhuis, gevestigd  in de Onafhankelijkheidsstraat te Anderlecht.

Daar werden de “zonneschermen” nu “zonweringen” genaamd, in de kelder geproduceerd tot einde 1979.

               

Met zijn eerst grote project “Madou Toren” te Brussel lanceerde hij in 1966 succes-vol de verkoop en plaatsing  van de eerste Helioscreen® buitenzonweringen op een groot gebouw.

                         

 

Mede door zijn netwerk, als president en secretaris van de Lion’s Club Brussel, en door zijn vele contacten met politieke beslissers, aannemers, architecten, en andere, werden er steeds meer buiten-zonweringen verkocht voor grote kantoren, ziekenhuizen, scholen, musea, e.a. in het Brusselse en omgeving

In 1974 nam hij het bedrijf Tisglabel, in de Weverstraat te Lokeren over.

 

Daar werd het glasvezel-weefsel geweven en tot op maat gemaakte doeken geconfectioneerd  voor Helioscreen®. Begin de jaren 1980 investeerde CEO Willy De Vriendt in de bouw van een nieuw kantoor- en productiebedrijf in de Dijkstraat 26 te Lokeren.

               

                         

 

Dit om de verschillende activiteiten, zoals het weven van het glasvezelweefsel, het confectioneren van de doeken en het assembleren van de zonweringen, te centraliseren.

Als snel volgden andere fabrikanten in het buitenland ‘in het assembleren’ van zonweringen, en werden er steeds meer rollen weefsel, doeken op maat, onderdelen en profielen aan deze fabrikanten verkocht.

In 1997 besloot CEO Willy De Vriendt het bedrijf te verkopen, om de verdere groei van het bedrijf te garanderen. Bewust verkocht hij Helioscreen® aan Hunter Douglas®, een bedrijf met vele distributiemogelijkheden. Met zijn opvolger CEO Dick Dolmans was de toekomst gegarandeerd.

CEO Dick Dolmans (polyglot)  slaagde er in om binnen Europa Helioscreen® als belangrijkste partner voor zonwering te introduceren. Hij liet het bedrijf groeien tot een steeds belangrijkere  KMO. Hij zorgde binnen Europa voor nieuwe distributiekanalen voor rollen weefsels en afgewerkte schermen.

                         

 

Al snel dienden de verschillende afde-lingen binnen het bedrijf uit te breiden, om vlot aan de extra vraag van de markt te voldoen. Na jaren van succes heeft CEO Dick Dolmans in 2006 de werking overgelaten, aan huidig CEO Luc Janvier, onze voormalig Export Manager bij Helioscreen®.

Vandaag is Helioscreen® onder leiding van CEO Luc Janvier nog verder uitgegroeid tot een bedrijf met twee volwaardige divisies:

Helioscreen® Projects,  marktleider voor de BeLux projectenmarkt van afgewerkte zonweringen.

En Helioscreen® Fabrics, fabrikant van gepolyvinyliseerd glasvezelweefsels. Helioscreen Fabrics is ondertussen samen met andere bedrijven binnen de Hunter Douglas® groep uitgegroeid tot marktleider voor de gehele Europese zonweringsmarkt van gepolyvinyliseerd glasvezelweefsels.

Ondertussen wordt er volop ingezet om te beantwoorden aan de noden en tendensen van morgen, zodat we verder meegroeien met de groeiende vraag op de projectenmarkt. Elke divisie ontwikkelt eigen producten ter verbetering van de klimaatbeheersing. “Meer-en-meer” dringen energiezuinige oplos-singen zich op, rekening houdend met de noodzaak aan een comfortabel binnenklimaat bij gebouwen.

Daarom bieden we u mobiele zonweringen aan van conceptstudie met projectbegeleiding tot uitvoering en onderhoud van uw projecten.

Onze mobiele zonweringen hebben volgende voordelen:

 • Gecontroleerde warmtebeheersing
 • Uitzicht naar buiten blijft behouden
 • Lager verbruik van airconditioning
 • Besparing op energiekosten
 • Verlaagde CO2-uitstoot
 • Optimaal gebruik van daglicht
 • Individueel comfort per gebruiker
 • E-peilpunten bij EPB-berekening

 

 • Beantwoorden aan de BREEAM eisen met Cradle-to-Cradle (C2C) binnenzonweringen zoals:
  • RB EOS 500® in combinatie met
   • Greenscreen® Eco of
   • Polyester FR weefsel of
   • SeaTex (C2C uit de zee) weefsel
  • Horizontale Aluminium Venetian Blinds (Lamellenzonwering)

Zoals u verder op de website kan zien bij “Bouwfysische eigenschappen” en “Onze aanpak en werking” zetten we volop in op

‘Keen on Green’ en ‘Circulair bouwen’.